Olieverf schilderijen

Vanaf de 15e eeuw wordt olieverf al veelvuldig gebruikt in de schilderkunst. Olieverf bestaat uit een mengeling van fijn gekleurd poeder pigment om te binden en plantaardige olie. Er kan met deze veelzijdige verfsoort dekkend geschilderd worden, maar ook transparant. Bovendien kunnen olieverf schilderijen er soms zeer lichtdekkend uitzien, maar ook erg rauw, dekkend .
De lijnolie in olieverf schilderijen zorgt ervoor dat de verf bindt. Deze olie is te produceren uit lijnzaad. Dit zijn de zaden van de vlasplant. Lijnolie is niet giftig en zelfs eetbaar. Sommige elementen zijn wel degelijk giftig, zoals zware metalen.
Olieverf schilderijen worden gedroogd door middel van oxidatie. De vetzuren van lijnolie zorgen ervoor dat olieverfschilderijen, gemaakt met lijnolie, een lichte gele kleur krijg. Olieverf schilderijen kunnen ook andere lichte kleuren bevatten door het gebruik van andere oliƫn met een lager gehalte aan triglyceride. Een olieverf schilderij vergeelt eerder in het donker dan in het licht. Wanneer een olieverf schilderij een beetje is verkleurd, kan het weer de oorspronkelijke kleuren aannemen door het olieverf schilderij aan het daglicht bloot te stellen. De echtheid van kleur is bij olieverf schilderijen altijd van grote waarde geweest. Vroeger werden pigmenten die snel verschieten door schilders uit de weg gegaan. Dit kon namelijk catastrofaal zijn voor zijn imago, omdat het olieverf schilderij al na enkele maanden kan verbleken. Olieverf schilderijen drogen namelijk zeer langzaam, waardoor er chemische reacties kunnen ontstaan die tot verkleuring leiden. In de moderne tijd is dit probleem al niet meer terug te zien. Alle kleuren zijn wel te vinden in een betrouwbaar en al dan niet goedkoop pigment. Vaak is er op de tubes van de olieverf terug te lezen over welke kleurvastigheid de olieverf beschikt per prijsklasse. Over het algemeen verkleuren olieverf schilderijen beduidend langzamer dan bijvoorbeeld gouaches, aquarellen en pastels.
Een voordeel van olieverf schilderijen voor schilders is dat olieverf kleuren erg eenvoudig te mengen zijn. De juiste kleur voor het olieverf schilderij is makkelijk te krijgen door middel van het mengen van verschillende kleuren. Officieel gebeurt dit mengen op een klassiek palet. Dit is een niervormige houten en dunne plank met een duimgat. De olieverf voor het olieverf schilderij kan gemengd worden door gebruik te maken van een kwast of paltermes. Om mooie olieverf schilderijen te produceren is wat duurdere olieverf sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat de pigmenten van deze verf ongeveer dezelfde consistentie hebben. Dit is af te leiden van de producent ervan die een bepaalde hoeveelheid vulstof varieert dat het makkelijker maakt om het te verwerken. Goedkopere olieverf, ook wel studieverven genoemd, bestaan vaak bijna in zijn geheel uit vulmiddelen. Wanneer olieverf schilderijen worden geschilderd, kan de schilder zonder problemen verschillende merken olieverf door elkaar gebruiken om te mengen. Het enige nadeel van olieverf schilderijen is dat er niet vaak met witte olieverf wordt gewerkt. Dit komt doordat wit teveel licht weerkaatst, waardoor de lichtechtheid van het olieverf schilderij verslechterd. Het wit kan er gelig uitzien waardoor het olieverf schilderij zijn waarde verliest.